50. Etkinliğimiz: “Türkiye’den Özgür Sesler Tarihi ve Oryentalizm”

50. Etkinliğimiz: “Türkiye’den Özgür Sesler Tarihi ve Oryentalizm”
Sunan: Okay Temiz, Daniel Spicer ve Umut Çağlar


Son yıllarda, deneysel çalışmaların da sıklıkla gündemde olduğu bu coğrafyalarda, bu seslerin tarihinin izini sürmeyi amaç edinen Umut Çağlar; Okay Temiz, Hüseyin Ertunç gibi 60ların sonlarından itibaren değişik yapıtlar sunmuş müzik şahsiyetleri ile birlikte bir çok değişik proje üzerine çalışmaya başladı.

Bu çalışmalar ve 6 Mayıs 2013’te Babylon’da yapılacak konser kaydı, yıl sonunda TURKISH FREE MUSIC isimli 3 plaklık bir boxset olarak İtalyan plak şirketi Sagittarius A-Star tarafından yayınlanacak.

3 Mayıs 2013 Cuma akşamı gerçekleşen etkinliğimizde de, Okay Temiz müzik geçmişi, İsveç yılları, önemli özgür caz ustalarıyla çalışmalarını son derece keyifli bir şekilde aktardı.

Bu özel projenin tanığı olmak için İngelitere’den kalkıp gelen, müzisyen, yazar ve radyo programcısı Daniel Spicer da bu sohbet esnasında düşünceleriyle ‘batı dünyasının’ bu topraklara bakışını aktardı.

Ayrıca, bu sohbet sırasında, geçmişte yayınlanmış bu sıradışı eserlerden birkaç örneği de dinledik.

Etkinliğimizden alıntılar içeren videoyu izlemenizi öneririz.

OKAY TEMİZ: 6oların sonlarında İsveç’e giden Okay Temiz, Don Cherry, Mongezi Feza, Johhny Dyani ile sıradışı bir müzikal birlikteliğin temellerini atmıştı. Daha sonraları, kurduğu Oriental Wind isimli grup ile yine türk ezgilerini daha deneysel bir formatta müziğinde işlemesi, onu caz tarihinde yeri tartışılmaz bir noktaya taşıdı.

DANIEL SPICER: WestHill Blast Dörtlüsü üyesi, trompet ve bamboo saksofon çalıyor, Wire Dergisi yazarı ve müzik eleştirmeni, Mystery Lesson isimli free caz üzerine Brighton kaynaklı bir radio programının yaratıcısı ve sunucusu... İstanbul’a ilk defa geliyor ve Türk Müzik Tarihi üzerine hazırlayacağı bir makale için araştırmalar gerçekleştiriyor.

UMUT ÇAĞLAR: 2008’den beri birçok efsane isimle (Marshall Allen, Peter Brötzmann, Evan Parker...) birliktelik gerçekleştirmiş olan özgür caz grubu Konstrukt grubunun üyesi olan Umut Çağlar, son dönemde, Uluslararası boyutta gerçekleşen bir özgür caz deneyiminin bugünü ve dün ile bağlantısı hakkında bir fikir verecek bize.

 

16 Haz 2021 14:54

Diğer Yazılar

    © 2020 Timpani Ses ve Görüntü Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti.. Tüm hakları saklıdır.

    Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.