60. Etkinliğimiz: "Bir Bestecinin Anatomisi"

60. Etkinliğimiz: "Bir Bestecinin Anatomisi"
Sunucu: 
Süleyman Alnıtemiz
Tarih: 23 Aralık 2014

Süleyman Alnıtemiz, bestecilik serüvenini, yazmış olduğu eserleri ne şekilde oluşturduğunu ve nasıl bir duygu ortamında yarattığını çok keyifli bir dille anlattı ve bestelerinden örnekler dinletti. Bazı eserleri canlı olarak seslendiren tenor Berk Özbek de güçlü sesiyle dinleyenleri büyüledi.

Sunumda dinlediğimiz çalışmalardan bazıları:
Nasreddin Hoca Bale Suiti, Piyano Konçertosu, Gitar Konçertosu, Flüt Konçertosu, Nazım Hikmet 21-22 Saat Şiirleri, Avrupada çıkan oda müziği eserleri (Voyage ve Quatuor Nis’tanbul), Dört el için Nihavend , “Sufi in Bach” Projesi.

Süleyman Alnıtemiz'in özet biyografisi:
İstanbul Belediye Konservatuvarı’nın Fagot bölümünü bitirdi. Konservatuvarda okuduğu dönemler boyunca da, çaldığı enstrüman olan fagottaki becerisini geliştirmek ve bilgi alışverişi sağlamak üzere yurt dışında çeşitli performans, kurs ve festivallere katıldı.
Master ve doktora çalışması yapmak üzere Berlin Filarmoni Orkestrası üyesi olan ve dünyanın en iyi fagotçularından biri (duayen) olarak kabul edilen Prof.Günther Piesk ile fagot eğitimine devam etmek üzere yurt dışına gitti. Berlin Hochschule der Künste’de fagot ve kompozisyon bölümlerinde dört yıl süren master ve doktora eğitimi gördü ve pekiyi derece ile mezun oldu.
Uzunca bir dönem çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndü ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasınin üyesi oldu. Bir süre sonra Fagot Bölüm Başkan Yardımcılığı’na yükseldi. Senfoni Orkestrası üyesi dört arkadaşıyla birlikte obua, klarnet, flüt, korno ve fagottan oluşan Boğaziçi Nefesli Sazlar Beşlisi’ni kurdu. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli şehirlerinde birçok konselere imza attı.
“Anlat Şehrazat” adlı 1001 Gece Masalları müzikalinin hazırlık aşamasında, solist ve dansçı seçmelerinde yer aldı ve sonrasında müzikalin orkestra şefliğini yürüttü. Müzik çalışmalarını sadece İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’ndaki göreviyle
sınırlamayan Alnıtemiz, kompozisyon eğitiminin izdüşümlerini, Nazım Hikmet’ in Saat 21-22 şiirleri (yaylı sazlar, arp ve ses için ) projesi geçtiğimiz sezon seyirciyle buluşmuştur. Nefesli çalgılar dörtlüsü için yazmış olduğu çalışma Fransa’ da iki cd olarak yayınlanmıştır. Yeni yazmış olduğu iki piyano eserinin dünya premieri Kanada-Montreal’ de gerçekleştirilmiştir.
Süleyman Alnıtemiz’ in imza attığı diğer projeler arasında, Ergün Gündüz’le birlikte hazırladıkları Kuvay-ı Milliye çizgi film, 2005 Yılında yazmış olduğu piyano konçertosu İstanbul devlet senfoni orkestrasının repertuarında yer almış ve Leningrad filarmoni orkestrasının ünlü şefi Wladimir Altschuler tarafından solist M.N.Haybat ile birlikte dünya premieri gerçekleştirilmiştir. 2007 yılnda bitirmiş olduğu Nasreddin Hoca adlı senfonik şiir Ali Düşenkalkar ile birlikte geçtiğimiz sezon Bursa Bölge Devlet Senfoni orkestrası ve İstanbul Devlet Senfoni orkestrası tarafından sahnelenmiştir. 2009 yılında yazmış olduğu gitar ve flüt konçertoları bitirmiş olduğu çalışmaları arasındadır.

Etkinlikten alıntılar içeren beş video hazırladık. İzlemenizi hararetle öneririz.

17 Haz 2021 09:15

Diğer Yazılar

    © 2020 Timpani Ses ve Görüntü Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti.. Tüm hakları saklıdır.

    Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.