22. Etkinliğimiz: "Çağdaş Müzik ve Açık Yapıt"
Sunan: Aykut Köksal
24 Nisan 2009 akşamı 17:30 - 19:30 saatleri arasında gerçekleşen 22. Etkiliğiimizde, Aykut Köksal, yakın dönem olmasına rağmen fazla kapsanmamış Çağdaş Klasik Müziğin ve Açık Yapıtın "perdesini aralamamıza" yardımcı oldu.
Konuşmasında Umberto Eco'nun "Açık Yapıt" kavramsallaştırmasına da yer veren Aykut Köksal, Açık Yapıtı, modernizmden başlayıp, post modernizme kadar uzanan bağlam içinde ele aldı ve farklı "Açık Yapıt" beste ve yorumlarından örnekler dinletti.
Ufkumuzu genişleten son derece keyifli bir akşam yaşadık.
Etkinliğimizin oldukça kapsamlı bir özetini aşağıdaki videolarda izleyebilirsiniz. 1. videoyu izlemeye başladığınızda inanıyoruz ki Aykut Köksal'ın canlı ve keyifli anlatımı sizi 3. bölümün sonuna kadar taşıyacaktır.
Aykut Köksal
1952 yılında doğdu. Ortaöğrenimini Saint-Benoît Lisesinde tamamladıktan sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Bizans Sanatı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi bölümlerinde, 1985'e dek, öğretim elemanı olarak çalıştı.
1995'ten bugüne Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültelerinde, 2000-2005 yılları arasında Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümünde, kuruluşundan beri de Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programında öğretim görevlisi olarak ders veren, 2005-2006 eğitim döneminde Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne'ın Mimarlık Bölümünde diploma projeleri danışmanlığını yürüten Aykut Köksal'ın 1973'ten 1993'e dek yayımladığı yazılardan oluşan "Zorunlu Çoğulluk/Mimarlık ve Sanatta Dilin Süreksizliği" başlıklı kitabı 1994'te yayımlandı.
Kent, mimarlık, tasarım, çağdaş sanat ve müzik üzerine kuramsal yazılar yazdı, çok sayıda konferans verdi, sempozyumlara bildiri sundu.
MSGSÜ'nin yayımladığı Dipnot dergisinin yayın yönetmeni olan Aykut Köksal, kurucuları arasında yer aldığı Açık Radyo'da pek çok program gerçekleştirdi, çeşitli çağdaş sanat sergilerinin küratörlüğününün yanı sıra 2004 yılında 1. İstanbul Mimarlık Festivalinin, 2005 yılında mekânsal müzik çalışmalarını konu alan "Sesmekân" sergisinin küratörlüğünü yaptı.
© 2020 Timpani Ses ve Görüntü Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti.. Tüm hakları saklıdır.